Novartis Türkiye yerelleşme çalışmalarına devam edeceğini açıklarken, 2019’da 2 ilacın daha yerli üretimini gerçekleştireceğini bildirdi.

Novartis Türkiye, yerel üretim stratejisi doğrultusunda 2019 Ağustos ayında iki ilacın daha üretimini Türkiye’de yapmayı planladığını duyurdu. İlaçtaki yüksek ithalatı düşürmeyi amaçlayan hükümet, ilaçta yerelleşme projesi kapsamında ithal edilen ilaçların bir bölümünün üretiminin Türkiye’de yapılmasını hedefliyor. Bu kapsamda yıllık 6.1 milyar liralık ilacın Türkiye’de üretilmesi planlanıyor.

Novartis’in onkoloji portföyündeki bir ilacın Türkiye’de yerli olarak üretilmeye başladığını ve geçtiğimiz aylarda hastalarla buluşturulduğunu belirten Novartis Onkoloji Türkiye Genel Müdürü Pınar Üstündağ, “Ülkemizin yerel üretim konusundaki hedeflerine ve politikalarına sürdürülebilir katkı sağlamak amacıyla yerel üretim konusundaki planlamalarımızı 2014 yılından bu yana sürdürüyoruz… Kurtköy üretim tesislerinde ilk yerli üretilen ilacımız dışında 2 yeni yerli üretilecek ilacımızı daha 2019 yılının Ağustos ayında hastalarla buluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Novartis Türkiye’den yapılan açıklamaya göre Novartis Grup; Novartis İlaç, Novartis Onkoloji, Sandoz İlaç ve Alcon olarak 4 divizyon ve üretim tesisleri ile Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

Novartis’in, Türkiye’nin yerel üretim stratejilerine paralel şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ve Türkiye’deki varlığını güçlendireceğini belirten Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere, “Üretim tesislerimizden 2017’de 130 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Son 10 yılda gerçekleştirdiğimiz toplam 1.5 milyar dolarla Türkiye’nin en çok ilaç ihracatı yapan firması olduk. Klinik araştırmalarda sektörde öncülük ederek 2017’de 114 klinik çalışmaya yaklaşık 60 milyon dolar yatırım yaptık” dedi ve ekledi: “Tüm bunlar global bir şirket olarak Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusuna, pazarına duyduğu güvenin en önemli göstergesi. Novartis olarak, yatırımlarımızı artırarak Türkiye’deki varlığımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda devletimizin yerel üretim alanındaki stratejilerine paralel şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”